17 Eylül 2009 Perşembe

NBA Draft Tarihi

Draft Tarihi
NBA, BAA (Basketball Association of America) adıyla kurulduğu ilk zamanlarda şimdiki popülerliğine sahip değildi. Diğer takım sporlarının haricinde, öteki basketbol ligleriyle de mücadele etmek zorunda kalan kuruluş seyirci çekmekte zorlanıyordu. Daha fazla seyirci çekmek için rekabetin artması, rekabetin artması için takımlar arasındaki güç dengesinin kurulması gerekiyordu.

Lig yönetimi ilk sezonu sonunda draft düzenlerken, sıralamayı en az galibiyet alan takımdan en çok galibiyet alan takıma göre yaptı. Buna göre 1946-1947 sezonunda ligin dibindeki takımı Pittsburgh Ironmen’e birinci sıradan seçme hakkı vermişti. Ironmen bu hakkıyla Clifton McNeely’i seçerek lig tarihinde ilk kez bir oyuncuyu draft etti.

BAA, katılımcı takımların salonlara daha çok seyirci çekebilmesi için onlara ilk tur haklarından vazgeçip, kendi bölgelerinden yetişen bir oyuncuyu seçme hakkını vermişti. Bu hakkı ilk kullanan takım ise St. Louis Üniversitesinden Ed Macauley’i seçen St. Louis Bombers olmuştu.

Sistem 1966 yılına kadar devam etti. Ancak NBA, ’66 Draftı’nda yeni bir uygulama getirdi. Buna göre her iki konferansın en son sırasında yer alan iki takım arasında yazı-tura atılacak ve kazanan takım ilk sırayı alacaktı.

Belki de bu sistemin en şanslı takımı Milwaukee Bucks oldu. 1969 yılında 27 galibiyetle Doğu Konferansı sonuncusu olan Bucks, 17 galibiyetli Batı Konferansı sonuncusu Phoenix Suns karşısında yazı-tura atışını kazandı ve takımı profesyonel sporlar tarihinde en kısa sürede şampiyon yapacak oyuncuyu, Kareem Abdul-Jabbar’ı seçti.

1985’te ise draft tarihini kökten değiştirecek bir uygulamaya başlandı. Draft hakları için artık bir kura düzenlenmeye başlandı. Bu kurala göre play-off’a kalamayan her takıma birer zarf verildi ve bu zarflar arasında yapılan çekiliş takımların sıralamalarını belirledi. Play-off’a kalan takımlar ise yine galibiyet sırasına göre dizilmeye devam etti. Uygulamanın en şanslı takımı ise New York Knicks oldu. İlk çekilişi kazanan New York, gelecek 15 sezon boyunca takımda efsaneleşecek Georgetown Üniversitesi pivotu Patrick Ewing’i seçti.

Ancak bu sistemin bazı sakıncaları oldu. Draft asıl amacından, yani güç dengesini sağlamaktan biraz saptı. Ligi sonuncu bitiren bir takım, eğer şansı yoksa play-off’a girememiş bütün takımlar içinde en son sırada seçebilir ve drafttan bir avantaj sağlayamazdı.

1987 yılında eklenen ve hâlâ devam eden kurala göre çekiliş sadece ilk üç sırayı belirleyecek, geri kalan takımlar yeniden başarı sıralamasına göre dizileceklerdi. 1990 yılında ise çekiliş formatında yeniden bir düzenlemeye gidildi. Eklenen kurala göre en kötü galibiyete sahip olan takımın çekilişte daha çok şansı oldu. Günümüzde de süren bu uygulama sayesinde draftın felsefesi kuvvetlendirilmiş ve güç dengesi için kuvvetsiz takımlara daha çok tölerans tanınmıştı.



Geçmiş Seçimler
YIL TAKIM 1. SIRA GELDİĞİ YER

2005 Milwaukee Bucks Andrew Bogut Utah
2004 Orlando Magic Dwight Howard Lise
2003 Cleveland Cavaliers LeBron James Lise
2002 Houston Rockets Yao Ming Çin
2001 Washington Wizards Kwame Brown Lise
2000 New Jersey Nets Kenyon Martin Cincinnati
1999 Chicago Bulls Elton Brand Duke
1998 Los Angeles Clippers Michael Olowokandi Pacific
1997 San Antonio Spurs Tim Duncan Wake Forest
1996 Philadelphia 76ers Allen Iverson Georgetown
1995 Golden State Warriors Joe Smith Maryland
1994 Milwaukee Bucks Glenn Robinson Purdue
1993 Orlando Magic Chris Webber Michigan
1992 Orlando Magic Shaquille O'Neal LSU
1991 Charlotte Hornets Larry Johnson UNLV
1990 New Jersey Nets Derrick Coleman Syracuse
1989 Sacramento Kings Pervis Ellison Louisville
1988 Los Angeles Clippers Danny Manning Kansas
1987 San Antonio Spurs David Robinson Navy
1986 Cleveland Cavaliers Brad Daugherty North Carolina
1985 New York Knicks Patrick Ewing Georgetown
1984 Houston Rockets Akeem Olajuwon Houston
1983 Houston Rockets Ralph Sampson Virginia
1982 Los Angeles Lakers James Worthy North Carolina
1981 Dallas Mavericks Mark Aguirre DePaul
1980 Golden State Warriors Joe Barrry Carroll Purdue
1979 Los Angeles Lakers Earvin Johnson Michigan State
1978 Portland Trail Blazers Mychal Thompson Minnesota
1977 Milwaukee Bucks Kent Benson Indiana
1976 Houston Rockets John Lucas Maryland
1975 Atlanta Hawks David Thompson North Carolina State
1974 Portland Trail Blazers Bill Walton UCLA
1973 Philadelphia 76ers Doug Collins Illinois State
1972 Portland Trail Blazers LaRue Martin Loyola (Illinois)
1971 Cleveland Cavaliers Austin Carr Notre Dame
1970 Detroit Pistons Bob Lanier St. Bonaventure
1969 Milwaukee Bucks Kareem Abdul-Jabbar UCLA
1968 San Diego Rockets Elvin Hayes Houston
1967 Detroit Pistons Jimmy Walker Providence
1966 New York Knicks Cazzie Russell Michigan
1965 San Francisco Warriors Fred Hetzel Davidson
1964 New York Knicks Jim Barnes Texas Western
1963 New York Knicks Art Heyman Duke
1962 Chicago Zephyrs Bill McGill Utah
1961 Chicago Packers Walt Bellamy Indiana
1960 Cincinnati Royals Oscar Robertson Cincinnati
1959 Cincinnati Royals Bob Boozer Kansas State
1958 Minneapolis Lakers Elgin Baylor Seattle
1957 Cincinnati Royals Rod Hundley West Virginia
1956 Rochester Royals Sihugo Green Duquesne
1955 St. Louis Hawks Dick Ricketts Duquesne
1954 Baltimore Bullets Frank Selvy Furman
1953 Philadelphia Warriors Ernie Beck Pennsylvania
1952 Milwaukee Hawks Mark Workman West Virginia
1951 Baltimore Bullets Gene Melchiorre Bradley
1950 Boston Celtics Charlie Share Bowling Green
1949 Providence Steam Rollers Howie Shannon Kansas State
1948 Providence Steam Rollers Andy Tonkovich Marshall
1947 Pittsburgh Ironmen Clifton Neely Texas Western


Draft hakkında herşey
Draft Nedir?
NBA draftı her sene düzenlenen, lige yeni katılacak oyuncuların takımlar tarafından belirli bir sıra dahilinde seçilmesi işlemidir. İki turdan oluşur.

Takımlar nasıl sıralanır?
Normal sezonu Doğu ve Batı Konferanslarında ilk 8 sırada bitiren takımlar play-off mücadelesine başlarken, ligi tamamlayan 14 takım arasında bir piyango çekilir. Bu çekiliş 1000 adet pinpon topuyla yapılır ve normal sezonda en az galibiyet alan takım bu topların 250’sine sahip olur. Play-off’a kalamayan takımlar içinde en çok galibiyet almış olansa 5 top ile piyangoya katılır. İlk üç sıra çekilişle belirlendikten sonra geri kalan 27 takım en başarısızından en başarılısına göre sıralanır. İkinci tur ise çekiliş olmaksızın en az galibiyet alandan en çok galibiyet alana göre sıralanır.

Aynı sayıda galibiyet alan takımlar nasıl sıralanır?
Aynı sayıda galibiyet almış iki takım arasında yazı-tura atılır ve kazanan takım üstte yer alır.

Örnek: 2005 – 2006 sezonunda 49 galibiyet alan New Jersey Nets ile Memphis Grizzlies arasındaki yazı-turayı Nets kazandı. Draft ’06 için New Jersey 23. sırayı elde ederken Memphis ise 24. sıradan seçme hakkına sahip oldu.

Katılacak oyuncular nasıl belirlenir?
Amerika’daki dört senelik üniversitelerden mezun olan bütün oyuncular otomatikman NBA Draft’ı için seçilme hakkını kazanır. 19 yaşını doldurmuş herhangi bir oyuncu ise profesyonel olmak istediğini açıkladıktan sonra NBA’e yapacağı başvuruyla seçilme hakkına sahip olur.

Erken katılımcılar kimlerdir?
Dört yıllık üniversite eğitimi devam ederken profesyonel olma kararı alan oyuncular tekrar kolej basketbolu oynayamazlar. Bu yüzden mezun olmadan NBA Draftı’na girmeyi tercih eden oyunculara erken katılımcılar (Early Entrants) denir.

Başvuru yaptıktan sonra Draft’tan çekilmek mümkün müdür?
Draft edilmiş oyuncular kesinlikle üniversite basketboluna dönemezler. Draft’a gireceğini açıklayan oyuncular ise bir hafta önce belirlenen kesin liste tarihine kadar çekilme hakkına sahiptirler. Ancak bir erken katılımcının üniversiteye geri dönebilmesi için hiçbir menajerle anlaşmamış olması ve NBA takımlarından herhangi bir yardım almamış olması gerekmektedir. Bu kural Draft edilmemiş erken katılımcılar için de geçerlidir.

Örnek: 2005 Draftı’na giren Kentucky Üniversitesi öğrencisi Randolph Morris NBA takımları tarafından seçilmemişti. Bir menajer tutmadığı için okula geri dönme hakkına sahip olan Morris'e deneme idmanlarında bulunduğu 9 NBA takımından aldığı 7,000 dolar tutarındaki (uçak bileti, idmanda giydiği tişört, ayakkabı, taksi, otel parası v.s.) harcamalarını geri ödeme ve 14 maç oynamama cezası gelmişti. Morris ancak bu cezalarını çektikten sonra Kentucky’e geri döndü ve NCAA’de oynayabildi.

Seçilemeyen oyuncular tekrar Draft’a girebilir mi?
Hayır. NBA Draftı’na girip de seçilemeyen oyuncular sadece serbest oyuncu statüsünde takımlarla sözleşme yapabilir.

Birinci tur ile ikinci turda seçilmek arasında ne fark vardır?
Birinci turda seçilen oyuncular en az iki yıllık garanti kontratı hak ederler. İkinci turda seçilen oyuncuların ise NBA’deki hakları 3 yıl boyunca takımında kalır, sözleşme zorunluluğu yoktur. Ancak birinci turdan seçilmiş bir oyuncu tercihine göre NBA’e gitmeyebilir. Bu durumda da NBA haricindeki herhangi bir takımla yaptığı kontrat bittikten bir sene sonrasına kadar NBA hakları oyuncuyu seçen takımda kalır.

Örnek: Orlando Magic’in 2005 Draftı’nda seçtiği Fran Vazquez NBA için kendini hazır hissetmediğini belirterek Avrupa’da kalmıştı. Ancak Vazquez herhangi bir zaman NBA’e gitmek isterse Orlando Magic’te oynamak zorunda. Vazquez ancak mevcut kontratı bittikten sonra bir sene boyunca basketbol oynamazsa serbest oyuncu olarak herhangi bir NBA takımına katılabilir.

Takımlar Draft haklarını takas edebilirler mi?
Bazı takaslarda draft hakları dahil olabilir. Bu Genel Menajerler arasında yapılan anlaşma sonucunda belirlenir ve pazarlığa dahil edilir. Hiçbir NBA takımı gelecekteki iki üst üste birinci tur draft hakkını takas edemez.

Örnek: Atlanta Hawks Joe Johnson takasında Phoenix’e 2006 ve 2007’de kullanılmak üzere iki adet birinci tur draft hakkı verdi. Kurala göre Atlanta Hawks kendine ait iki draft hakkını üst üste verememesine rağmen bu takasta 2006’da Boston Celtics’ten alacağı ilk tur hakkını kullandı. Böylelikle Atlanta hem bu takası mümkün kıldı, hem 2006’da ilk turda seçme hakkına sahip oldu, hem de Boston’dan gelen fazla birinci tur hakkıyla Phoenix’e borcunu ödedi.

Draft edilen oyuncunun NBA dışı bir kontratı varsa bonservis ücretini kim karşılar?
NBA takımları seçtikleri oyuncunun bonservisi için 500,000 Dolara kadar bir ücret verebilirler. Eğer oyuncunun mevcut sözleşmesinin sürdüğü takım daha fazlasını isterse aradaki farkı oyuncu karşılamak zorundadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder